Service

För att erbjuda ett boende som inte ger en större miljöpåverkan än nödvändigt, strävar vi efter att fastigheten skall använda så lite vatten och värme som möjligt. Ett flerbostadshus som använder lite energi och vatten kan faktiskt vara ett av de miljövänligaste sätten att bo på!

Avfall

Hushållsavfall
  • För hushållsavfall, inklusive komposterbart avfall, finns kärl i sophuset på gården.

Återvinning (papper, glas, metall, m.m.)

  • Återvinningskärl finns i återvinningsrummet på baksidan av sophuset.

Farligt avfall

  • Batterier och glödlampor lämnas i återvinningsrummet.
  • Avfall som innehåller elektronik lämnas på återvinningscentralen på A Odhners gata i Högsbo.
  • Övrigt farligt avfall lämnas på Shell på Djupgårdsplatsen 2.

Grovavfall

  • I sophuset på gården.
  • För övrigt grovavfall finns en återvinningscentral på A Odhners gata i Högsbo.

Observera

För allas trevnad och säkerhet skall dörrarna på sop- och återvinningsrummet alltid vara låsta.

För frågor kring hushållsavfallet kontaktas fastighetsförvaltaren. För frågor kring övrigt avfall hänvisas till Förvaltningen för Kretslopp och vatten på Göteborgs kommun, tel. 031- 365 00 00.

Brandvarnare

Lägenheten är utrustad med brandvarnare, vars inbyggda batteri håller i tio år. Därefter kommer vi och byter hela brandvarnaren. Det är lämpligt att årligen testa varnaren genom att trycka in knappen (t.ex. samtidigt som ni tar fram adventsljusstaken). Den skall då ge ifrån sig en stark signal.

Kabel-TV och bredband

Fastigheten har ComHem som leverantör både för Kabel-TV och bredband. För mer information hänvisas till ComHem hemsida eller på telefon 0771-55 00 00. TV-antenner eller paraboler får inte sättas upp utan vårt godkännande.

Parkering

I området finns boendeparkering som ger möjlighet att parkera med ett boendekort för parkering. Information och beställning av kort finns på trafikkontorets hemsida. För besöksparkering finns parkeringsautomater längs Hålekärrsgatan och en gratis tvåtimmars parkering på Spetsbergsgatan.

Persienner

Eventuella persienner ingår inte i lägenhetsutrustningen utan har satts in av andra hyresgäster. Har dessa gått sönder eller om du önskar byta persiennerna får ni därför själva ombesörja detta.

Trädgården

För allas trevnad byggde vi om trädgården under 2015, och när detta gjordes hade vi som inriktning att alla bär och frukter skulle vara ätliga. För den gemensamma grillen gäller följande rutiner:
  • Grillen bokas på almanackan utanför cykelrummet i källaren i 8C.
  • Där finns också galler till grillen som återlämnas efter rengöring.
  • Grillkol får var och en stå för.
  • För att det skall vara enkelt för er att hålla rent i och runt grillen föreslår vi starkt att ni lägger grillkolen på aluminiumfolie. När askan sedan kallnat är det bara att slänga paketet med askan i soporna.

Uppvärmning

Uppvärmning och varmvatten sker med fjärrvärme som är det mest miljövänliga uppvärmningsalternativet. I Göteborg har större delen av fjärrvärmen sitt ursprung i spillvärme från industrier, avfallsförbränning och el-produktion. Detta ger därför mycket låga extra utsläpp. Mycket tack vara fjärrvärmen har luften i Göteborg förbättrats avsevärt den senaste 25-årsperioden.

På elementen finns termostatventiler som gör att det är enkelt att hålla en jämn temperatur i lägenheten. När temperaturen inomhus går ner öppnar ventilen och temperaturen stiger och tvärt om. Detta innebär att om ni vädrar utan att tillfälligt stänga av ventilen kommer ventilen öppna helt för att höja temperaturen. Temperaturen stiger då i lägenheten, vilket kanske var tvärt emot önskat. Dessutom blir det verkligen att elda för kråkorna. För att termostatventilen skall fungera som tänkt är det viktigt att inte sätta möbler eller annat framför termostaten. I annat fall är det risk att elementet inte ger någon värme.

Vatten

För att hålla nere förbrukningen av vatten är samtliga kranar och duschblandare utrustad med snålspolande och droppfria blandare. Även toaletterna är lågförbrukande. Tänk på att vattenlåsen under handfat, diskbänk och golvbrunnar regelbundet behöver göras rent för att inte ge stopp i avloppet.

Skulle någon kran mot förmodan droppa eller om toaletten inte helt slutar att rinna är vi tacksamma om ni omgående kontaktar oss. En droppande kran blir under ett år en stor mängd vatten. Bidra gärna själv genom att inte skölja disken under rinnande vatten utan använd istället en sköljbalja.

Ventilation

Fastigheten har mekanisk frånluftventilation, vilket innebär att för samtliga lägenheter finns en gemensam fläkt på taket som suger ut luft. Utsugen i lägenheterna sitter i köket, badrummet och eventuellt i klädkammaren. In kommer luften genom ventiler ovanför fönstren (ej i köket). Dessa ventiler kan öppnas och stängas. Observera att dessa inte bör vara helt stängda, eftersom ventilationen i er lägenhet då kommer att fungera sämre. I köket kan utsuget ovanför spisen öppnas för att vid matlagning öka ventilationen. Fettfiltret i fläkten ovanför spisen måste rengöras regelbundet med varmt vatten och diskmedel, annars riskerar ventilationen att försämras.

Ventilationen inspekteras regelbundet för att säkerställa full funktion (OVK = Obligatorisk Ventilations Kontroll).

Fastigheten har också, med godkänt resultat, genomgått kontroll av radonhalt.